Wedstrijden quicklinks

Proeftraining

Kledingfonds

Agenda

za 24 
BITJE HAPPEN IN HET CLUBH
  hele agenda

Keeperscompetitie

Laatste reacties

Arbitragecommissie

SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE
De scheidsrechterscommissie zorgt voor de opleiding, aanwijzing en ondersteuning van de scheidsrechters.


 

Scheidsrechters zijn heel belangrijk
Zonder scheidsrechters is er geen wedstrijd mogelijk. Soms vergeten we hoe dankbaar we mogen zijn met onze scheidsrechters. Zij maken in hun vrije tijd, onze hockeywedstrijd mogelijk. Soms zijn we het niet eens met de gemaakte beslissingen. Maar hoe gaan we daarmee om? Op dat moment laten we ons goede sportkarakter zien door beslissingen te accepteren en respectvol om te gaan met de scheidsrechter!Regels bij indeling
Wij delen via ons LISA systeem de scheidsrechters in. Wij proberen daarbij rekening te houden met wensen van iedereen, en de mogelijkheden van iedereen. Aan de ingedeelde scheidsrechters sturen we bij de indeling een e-mail met het verzoek hierop direct aan te geven of zij de wedstrijd gaan fluiten. Indien dit in de week voorafgaande aan de wedstrijd nog niet is beantwoord, dan zullen we dit herhalen via de mail en desnoods via de telefoon.Van spelers vragen wij om regelmatig onze website na te kijken (mocht je je mailbericht niet hebben opgemerkt). Je weet dan ruim van tevoren wanneer je moet fluiten, behalve aan het begin van het seizoen of vlak na de herindeling van de competities. Kun je een keer niet, dan willen wij graag met jullie de volgende procedure afspreken:

  1. Zoek een vervanger, bijvoorbeeld binnen je eigen team.
  2. Geef je vervanger zo snel mogelijk door aan [email protected]
  3. Lukt het niet om een vervanger te vinden, neem dan contact op met je coach om samen te zoeken.
  4. Lukt het dan nog niet, dan neemt je coach contact op met ons door ons te bellen.

Als je voor langere tijd geblesseerd bent, neem dan ook contact met ons op via [email protected], we kunnen dan voor langere tijd iets regelen.Regels voor jongste jeugd
Voor de regels van de verschillende vormen hockey voor de jongste jeugd verwijzen we u graag door naar de documenten hiernaast. 


Fluiten is een feest
Zelf hockeyen is natuurlijk het allerleukste, maar een wedstrijd fluiten komt toch zeker op de tweede plaats. Als scheidsrechter ben je onmisbaar! Door op het juiste moment te fluiten of juist niet te fluiten (voordeel) kan de scheidsrechter een positieve bijdrage leveren aan het verloop van de wedstrijd. Het succesvol leiden van een wedstrijd geeft veel voldoening.

Een wedstrijd heeft 24 deelnemers. De scheidsrechters horen erbij. Zij sporten ook mee. Heb veel plezier en straal dit uit!

De scheidsrechterscommissie dankt de vele scheidsrechters die ook dit seizoen de vele wedstrijden mogelijk maken. Laten we er samen met spelers, coaches ouders en toeschouwers weer een sportief seizoen van maken!
Belangrijke aandachtspunten voor scheidsrechters
Hier volgen nog een aantal tips voor scheidsrechters:

  • Zorg dat je op tijd aanwezig bent. Fluit hard en geef duidelijke aanwijzingen.
  • Laat het spel op je afkomen, sta op de achterlijn bij activiteiten in de cirkel.
  • Ook scheidsrechters vormen een team, communiceer met je collega.
  • Wordt niet direct boos bij commentaar, vraag of men wil stoppen.
 
 
Houding en fluiten
Fluit hard (niet uitademen, maar blazen); niet lang blazen, maar hard blazen. Zorg voor een goede fluit. Als je zachtjes fluit, denken ze dat je niet zeker bent, of ze horen het niet en spelen door.

Probeer te varieren in je fluitsignalen. Kort en minder hard voor kleine overtredingen. Harder voor fysieke fouten en duidelijk en streng voor echte rottigheden.

Wijs na het fluitsignaal duidelijk en met gestrekte armen aan; niet 'bang zijn' om aan te wijzen. Als je lang wacht tussen fluitje en aanwijzen, dan lijkt het of je het niet zeker weet.

Geen aanwijzingen meer met twee armen. Duidelijk aanwijzen, met je rug naar de zijlijn en met je arm gestrekt.

Een vrije slag voor de aanval geef je aan met je rechterarm, een vrije slag voor de verdediger met je linkerarm.

Probeer met je rug naar de zijlijn te staan als je aanwijst, dan wordt je 'breder'. Daarnaast krijg je ook een beter overzicht.
 
 


Positie in het veld
De standaard looproute is de 'hockeystick'. Als de bal op de 'andere helft' is, loop je langs de zijlijn mee tot in de buurt van de 23-meterlijn. Vanaf jouw 23-meterlijn buig je af richting tweede streepje op de achterlijn.


Loop altijd voor de aanval uit als men jouw kant op komt; dan zie je het spel veel beter.

De betere scheidsrechter staat in de cirkel als de aanval daar aankomt.

Loop spelers niet in de weg, maar begrijp dat je dichtbij moet staan om het goed te zien.

Let er op dat een spelers' eerste reactie bij een fluitsignaal tegen is, om te kijken waar de scheidsrechter staat. De speler gelooft een fluitsignaal veel sneller als hij het gevoel heeft dat de scheidsrechter dusdanig stond dat hij het goed kon zien.

Als iemand een opzettelijke overtreding maakt buiten de cirkel, binnen het 23-metergebied, dan mag je een strafcorner geven. Zeg erbij dat je dit doet omdat het opzettelijk was, dan leert men ervan.

Neem goed met elkaar door wanneer je een vrije slag geeft, wanneer het een strafcorner is en wanneer een strafbal. Met name het geven van een strafbal komt niet zoveel voor. Besteed daar wat aandacht aan.
Samenwerken en controle
Je bent met twee scheidsrechters en je mag (en moet) elkaar helpen als de ander iets niet kan zien. Maar geef die ander wel even de kans om te fluiten. Als er iets op de helft van je collega gebeurt, moet je klaar zijn om te fluiten, maar eventjes wachten om te zien of hij al zelf fluit.

De betere scheidsrechter gaat tot ruim over de middenlijn mee met zijn collega en fluit ondersteunend in zijn verre hoek. Maar is op tijd terug op zijn eigen helft voor de aanval uit.

Praat met elkaar voor de wedstrijd en in de rust en neem even door waar je elkaar wilt helpen.

Goede samenwerking is prima, dat vinden de spelers prettig, maar zorg dat je nooit de indruk wekt dat je de spelers maar slecht vindt spelen!

Betere scheidsrechters hebben een goed contact met de spelers en snappen dat als iemand net een doelpunt of een zware overtreding tegen heeft gekregen, hij even kwetsbaar is. Goede scheidsrechters weten dat je dan niet op elke kik moet reageren, maar dat een begripvolle blik vaak veel beter is.

Als je commentaar krijgt, raak dan niet meteen van slag. Ook niet direct boos worden, maar beleefd vragen of men op wil houden. (Maar soms werkt het prima om te doen alsof je het niet hoort).

Het toegeven van je eigen fouten is een van de moeilijkste elementen van het fluiten. Toch creeer je daardoor juist begrip. Een betere scheidsrechter is ook rustig genoeg om in een onduidelijke situatie de benadeelde spelers even kort uitleg te geven. Zorg dat de vrije bal dan niet snel genomen wordt, want anders heeft de aanval extra voordeel.

Een betere scheidsrechter kan even wachten met fluiten, om te zien of er geen voordeel uit komt en dan alsnog de overtreding bestraffen omdat hij ziet dat het balbezit niet tot balvoordeel leidt.
 
PlezierEen wedstrijd heeft 24 deelnemers. De fluitisten horen erbij. Zij sporten ook mee. Heb veel plezier en straal dit uit (zonder gek te doen).


Contact
Voor vragen, suggesties, deelname als scheidsrechterscommissielid kan je mailen naar [email protected]